Hout met Schors

Hoe ik mijn planken zaag

flinke planken zagen

Hoe geweldig zou het zijn als je als houtbewerker je eigen hout kan zagen … toen ik 5 jaar geleden in de wereld van de kettingzaag zagerijen terecht kwam, ging er een wereld voor me open. Al snel kocht ik via marktplaats mijn eerste zagerij compleet met kettingzaag en zaagblad van 120 centimeter. Hiermee kon ik stammen zagen tot 1 meter doorsnede. al snel vond ik boomstammen die te groot waren voor de zagerij dus moest er oplossing komen. inmiddels heb ik een zelfgemaakt zaagframe met een maximale zaagbreedte van 1.90 meter. uniek in Nederland!

het proces van ruwe plank naar tafelblad

nadat ik de planken gezaagd heb breng ik ze zo snel mogelijk naar de houtdrogerij. Die droogt de planken tijdens een periode van 3 maanden

Ik werk voornamelijk met Inlands hout, zoals Beuken, eiken of essen. De stammen die ik zaag komen meestal uit prive tuinen. soms moet de stam ter plekke gezaagd worden omdat er geen zware machines in de tuin kunnen rijden. de zwaarste stam die ik tot nu toe gezaagd heb had een gewicht van 10 TON!

na het drogen hebben de planken veel vocht verloren en zijn de planken vervormd. hierna laat ik ze vlak frezen op een computer gestuurde freesmachine. Daarna worden de planken geschuurd en naar wens voorzien van een afwerking, bijvoorbeeld houtolie of lak. daarna vinden mijn planken hun weg naar houthandelaren, woonwinkels of particulieren.

Veeneik

naast het inlandse hout ben ik ook een groot liefhebber van veeneik. veeneiken zijn stammen die honderden of duizenden jaren geleden begraven zijn in het veen, waardoor ze zonder zuurstof bewaard zijn. deze stammen komen door het inklinken van de grond en bij graafwerkzaamheden naar boven, en zijn dan meestal pik-zwart door de inwerking van mineralen in de grond. het hout is nog bruikbaar, maar het proces van verstenen is al op gang, waardoor het hout veel brosser is dan normaal hout. hierdoor is het heel lastig om te drogen, waarbij vaak een groot gedeelte onbruikbaar word