Hout met Schors

project Kerk-Avezaath

Ik werd gecontact door Hans en Martijn Hol van Martijn Hol Design. Zij hadden een grote beuk van 198 jaar oud gekocht, en wilden deze gaan zagen maar omdat hij binnen 2 weken weg moest zijn uit de tuin had ik aangeboden om te komen helpen in ruil voor een deel van het hout.

deze bijzondere beuk stond in de tuin van een voormalig burgemeesterswoning. een prachtig herenhuis. vroeger bewoont geweest door Ridder van Rappard. Er is zelfs een zwart wit filmpje waarin Koningin Juliana en Prins Bernhard onder de boom door lopen! een geweldige boom met een prachtige historie. Helaas was hij gesneuveld door een windvlaag.

de stam was afgekort op ruim 6 meter en was bij het dikste eind 1.5 meter doorsnede. Het bovenstuk was ook nog 5 meter lang, met een maximale diameter van 1.2 meter.

helaas zaten er wel veel spijkers in de stam, wat resulteerde in veel slijpen van de ketting. maar het was zeker de moeite waard. het kernhout is prachtig verkleurd door de schimmels die in het hout getrokken zijn. Dit is een voordeel, omdat ‘gezond’ beuken meestal erg saai hout is. Maar bij de deze stam is dat niet het geval!

Deze boomstambladen zitten momenteel in de droogkamer, en ik verwacht dat ze er in oktober weer uitkomen. Dan zullen ze vlak gefreesd worden en komen ze beschikbaar!