Hout met Schors

project veeneik.

Tijdens een zondags ritje viel mijn oog op een mooie stam veeneik van zo’n 5 meter lang, met een diameter van 40-50 centimeter. Na wat rondbellen kreeg ik toestemming om de stam weg te halen. De stam was op 3 meter diepte aangetroffen bij het uitgraven van een fundering voor een nieuw bedrijfspand. Ik heb de stam opgehaald en naar een zagerij gebracht. Ik zaag zelf ook planken met de kettingzaag, maar omdat deze stammen erg hard en zanderig zijn, heb ik besloten om dit uit te besteden.

Ondanks dat veeneiken vaak veel scheuren en defecten bevatten, heeft deze stam een mooie stapel bijzondere planken opgeleverd. Inmiddels ben ik te weten gekomen dat deze stam meer dan 4000 jaar onder de grond heeft gelegen. Hoe zwarter de stam, hoe langer het in de grond heeft gelegen.

Deze unieke planken zijn inmiddels kunstmatig gedroogd, en verkrijgbaar per plank! UPDATE: Een gedeelte heb ik inmiddels gebruikt om een tafel van te maken, zie linkĀ https://houtmetschors.nl/webwinkel/veeneik-tafel-4000-jaar-oud/